Eddy Smets

De Amigo's

 

 

Als beginnend artiest rond 1965 ondervond ik veel dat optreden met wisselende orkesten veel problemen meebracht. Om van de repetities maar te zwijgen. Stilaan begon ik dan ook te dromen van een eigen orkest !

Cois Van de Vel, een accordeonist uit Pulle, met wie ik bij 'Jeanneke van 't Moleken al enkele keren gezongen had, was bereid om mij te helpen een 'orkest' te vormen. De Groenteboer Rik Fierens kende een collega-groenteboer Vermuyten uit Lint, van wie de zoon een drummer was. Enfin, gekeurd en goed bevonden en ‘Monneke’ was dik tien jaar de grote trekpleister in ons orkest.

De neef van Cois speelde in de fanfare van Pulle, kon dus wat muziek en was beginnend bassist. Dus Jos Cools werd onze bassist.
De sologitaar haalde ik uit Mechelen: Cois Bottu.

De naam werd afgeleid van het liedje waar ik de 'ontdek de ster' wedstrijd mee had gewonnen : "Adios Amigo" en de Amigo's waren geboren. Met een installatie op afbetaling van Meazzi (2 x 30 watt) speelden we de Veilinghal zo vol als een ei op het Pompiersbal in Januari 1966. Ik geloof niet dat er in de geburen nog een vereniging is waar we nog niet voor gespeeld hebben.

Ongelooflijk veel bals en na een jaar kon Cois Van de Vel het niet meer volhouden. Ik zelf werd reiziger bij breitex om mijn uren wat gemakkelijker te kunnen regelen. Fons de Vocht verving Cois Van de Vel en André Engelen kwam Cois Bottu vervangen, die de verplaatsingen van Mechelen naar de Kempen zo 3 à 4 keer per week niet meer zag zitten. Dan werd Jos Cools soldaat en zijn kozijn Willy Vervoort kwam hem vervangen.

Toen kwamen we pas echt op dreef ! Monneke werd een rasechte artiest. Fons De Vocht werd orkestleider. Andre Engelen speelde ‘Romanza’ en ‘Orange Blossem Special’ zo fantastisch dat ik eigenlijk door men orkest gedragen werd. Een ongelooflijk toffe tijd !
Dan vanaf 1975 …. Fons De Vocht, verkeersongeval en overleden. Monneke Vermuyten een jaartje later uit het orkest (problemen met R.S.Z.,processen tegen o.a. R. Vervecken…) Ikzelf een zwaar ongeval. André Engelen overleden ten gevolge van een hersenbloeding. Kortom verschillende jaren van tegenslag.

Sommige dagen had ik meer zin om men gitaar kapot te slaan dan om op te treden. Jos Cloetens en Letty Lanka hebben me in die tijd ongelooflijk stevig gesteund en me meermaals gered uit situaties waarin ik hopeloos verloren was !!

Nadien is het eigenlijk allemaal weer goed gegaan. Bijzonder knappe muzikanten zoals Eddy Viaene, Fons Van de Vel, Leo Nuyts, Marcel Hendrickx, JP Ingelbrecht, Jos Theys en Danny Van Leuffelen hebben ons orkest in heel Vlaanderen populair gemaakt door hun inzet. Door de mensen ‘waar voor hun geld’ te geven aan bvb een tempo van 16 liedjes per uur. Geen enkel orkest dat de liedjes zo vlug na elkaar bracht en dat resulteerde altijd in ambiance !

De jaren ‘90 werden voor ons een echte omwenteling. De manier van werken verschilt totaal van pakweg 10 jaar terug. Het elektronische in de muziek overheerst. Het is enkel dank zij virtuozen zoals Herman Van Springel en Staf De Peuter, de onmiskenbare kracht van bassist Walter Verhaegen, de technische knobbel van drummer JP Ingelbrecht en de knappe klanktechnieker Frank Verschueren dat we het kunnen bijbenen.

Sinds begin 2009 bestaat het orkest "de Amigo's" uit -drummer JP Ingelbrecht -keyboards Gust de Vos en Eddy Smets en Letty Lanka , die als kwartet de dansers hun lievelingsmuziek onder de schoenen schuiven en technieker Frank Verschueren die vakkundig alle klanken mixt!

Top